Różne alkohole i dodatki

Na całym świecie przetwarza się alkohole, każdy kraj ma swoje własne metody oraz unikatowe składniki jakie są używane przy jego tworzeniu. Parę z nich zdobyło uznanie i sławę na całym świecie, są to np. francuskie wina, zdobyło one miano jednych z perfekcyjnych na świecie i stanowią wzór do naśladowania dla wszystkich innych wytwórców wina. Powstają tam proste wina spożywane do posiłku jak również godne setki tysięcy euro trunki, jakie podaje się w najlepszych lokalach świata.

Podobnie ma się sprawa z niemieckim piwem, jakie cieszy się powodzeniem zarówno w Niemczech jak i w dowolnym innym kraju Europy, marki takie jak Warsteiner lub ewentualnie Klaustaller należą do zwykle pozyskiwanych alkoholi eksportowych Niemiec. Nie sposób tez przegapić polskiej wódki, produkuje się ją według staropolskich receptur z perfekcyjnych składników i dzięki temu trafiła nawet do USA, gdzie sławny aktor Bruce Willis pija w wielu przypadkach wódkę „Sobieski” chwaląc przy tym jej walory i nieschematyczny smak.

Warto także wspomnieć o japońskim sake, wódce wytwarzanej z ryżu która, tak samo jak sushi zyskuje coraz pokaźniejszą popularność pośród krajowych odbiorców – podobnie, jak https://elod.pl/. Obecnie istnieje dużo mitów na temat alkoholu, dużo z nich brzmi nawet całkiem logicznie i to właśnie dzięki temu wiele ludzi w nie wierzy nie wiedząc jak wybitnie się mylą odnośnie niektórych z nich. Jednym z najpopularniejszych mitów traktującym alkoholu jest stwierdzenie, że mężczyźni są odporniejsi na alkohol aniżeli kobiety. Jest to bzdura, ponieważ nawet jeżeli stężenie alkoholu po wypici podobnej dawki jest u mężczyzny niższe aniżeli u kobiety to nie oznacza to, iż może on więcej wytrzymać.

Nie ma co do tego ogólnej zasady, zależy to od wielu elementów takich jak waga, metabolizm, sposób odżywiania, zawartość tłuszczu itp. Kolejnym szeroko rozpowszechnionym mitem jest mit o tym, że alkohol rozgrzewa organizm, jest to złudne uczucie trwające tylko chwilę a w realności organizm wychładza się prędzej niż przeważnie bo alkohol rozszerza naczynia krwionośne oraz sprzyja utracie ciepła przez organizm ludzki. Ten mit doprowadził do wielu wypadków w których ludziom wydawało się, iż po „setce” będzie im cieplej efektem są choroby płuc oraz oskrzeli oraz częstokroć śmierć z powodu wychłodzenia organizmu.

Dodaj komentarz