Pochodzenie ziołolecznictwa oraz typy ziół – co wybrać?

Zioła to grupa roślin, jakie są lubiane za smak, zapach i właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne oraz smakowe cechy roślin były powszechnie stosowane już przez antycznych Greków i Rzymian.

Nie ulega wątpliwości, iż już wtenczas rośliny stosowano w celach leczniczych oraz użytkowano jako dodatek do potraw, znakomicie poprawiający ich smak. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali i niejednokrotnie stosowali rośliny, jakie wzbogacały smak pieczonego.

Przypadkiem dostrzegał też ich lecznicze właściwości – jedne miały atrybuty przeczyszczające, wywoływały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, pomniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali kolejnym pokoleniom, które w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół – sprawdź girl scout cookies auto. Teraz zioła są użytkowane w kuchni, jako leki, oraz dla celów duchowych. Zioła mają wiele zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, lub też w niektórych wypadkach są wykorzystywane dla pogłębienia duchowości.

Niemalże każda część rośliny ma prawo zostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody oraz w pewnych momentach owocnia bądź inna część rośliny. Kuchenne zastosowanie ziół z reguły używa części zielone rośliny oraz przyprawy, wytwarzane z jej nasion, jagód, kory, korzeni oraz owoców.

Zioła kuchenne różnią się od warzyw tym, że są one używane w małych ilościach oraz mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak stereotypowe pożywienie.

Wiele ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka lub też bazylia, są sztampowymi liśćmi, niektóre są krzewami, np. rozmaryn, lub drzewami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, jaka wyklucza rośliny drzewiaste jako typ ziół. Istnieją pewne zioła, takie jak mięta, jakie są użytkowane zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych.

Dodaj komentarz