Orientalna kuchnia oraz jej smaki – testujemy, co należałoby jeść

Ktokolwiek z nas choć raz w życiu miał z całą pewnością szansę posmakować wielu przysmaków wywodzących się z Dalekiego Wchodu. Rzecz jasna nie ma w tym absolutnie nic ekscentrycznego, bo tradycje kulinarne narodów zamieszkujących te obszary od wielu lat uważane są niemal na całym świecie za szczególnie intrygujące oraz pyszne. Pośród kuchni dalekiego wschodu, które w Europie cieszą się szczególnym zamiłowaniem z całą pewnością wymienić należy trzy – japońską, kojarzoną w głównej mierze z sushi, inaczej otawami powstającymi na bazie celowo hodowanych w tym celu wodorostów oraz ryb oraz ryżu, a także chińską, która znana jest z potraw łączących w sobie rozmaite warzywa, mięsa oraz ryż, cechującą się innowacyjnym używaniem przypraw – tam również znany jest grill – grille. Powiadając o najpopularniejszych kuchniach azjatyckich nie sposób również nie wspomnieć o tym, co w najogromniejszym stopniu wyróżnia je na tle innych oraz co stało się powodem ich popularności – gra toczy się tutaj oczywiście o herbatę, która w tamtych regionach przyrządzana jest na dużo sposobów.

Dodaj komentarz