Fabrykacja kawy oraz jej klasyfikacja – jaki rodzaj kupić?

Kawę uprawia się tylko w co niektórych krajach. Jest to jednak niezwykle dochodowy biznes. Eksportowana jest nieomalże do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Chyba wszyscy, w każdym zakamarku na ziemi pijemy kawę. Rzecz jasna robimy to na rozmaite sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie konsumują, nie piją, wprost jej nie uwielbiają. Niemniej jednak to wyłącznie od nas zależy, od naszego smaku czy gustu czy taką kawę będziemy pić. Jeżeli kawę eksportuje się niemal do wszystkich krajów świadczy to, że musi być wytwarzana w olbrzymich ilościach – oraz tak też jest w rzeczywistości. Każdego roku wytwarza się aż 7 milionów ton kawy. To de facto dużo. W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana oraz jak zostanie przygotowana zależy jej smak.

A smaki są wybitnie przeróżne. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kawą znacznie bardziej gorzką czy taką, której smak był nieomalże słodkawy. Kawę trzeba potrafić przygotować – sprawdź Boliwia kawa. Czasami taki napój nie jest nazbyt rozkoszny – musimy go prawidłowo przyprawić.

Na półkach sklepowych mamy niezmiernie różne kawy. Zapakowane są one w różne opakowania, pudełeczka, woreczki. W pewnych momentach wybitnie długo zastanawiamy się nim wybierzemy tą odpowiednią. By wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy analogiczne do siebie w smaku, jakkolwiek są też i takie absolutnie różne.

Kawę można poddać klasyfikacji. Wyróżnia się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne i te, które są liofilizowane. W Polsce najatrakcyjniejsze są kawy rozpuszczalne. Większość z nas pije właśnie takie kawy. Niegdyś nie były one dostępne. Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to w pewnych momentach było niezmiernie uciążliwe.

Kupowało się w związku z tym kawy w ziarnach i słusznie przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, żeby zdobyć należytą strukturę takich ziaren, aby rozdrobnić je. Nie mogły być zanadto drobne, jakkolwiek i nadmiernie grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Współcześnie mamy nadzwyczaj gigantyczny wybór kaw. Są różnorodne smaki, różni producenci.

Dodaj komentarz